Jenis-Jenis Ikan Pemakan Kutu

Daftarikan.com – Kutu dalam ikan paling kerap berlaku di kolam kerana kolam sangat sukar untuk dipantau dengan akuarium. Betul dan ia berlaku di kolam saya baru-baru ini. Apa yang saya lakukan ialah segera kuarantin ikan dan beri ubat anti kutu ke kolam tanpa latihan penapis kolam.

Terdapat 2 jenis kutu air yang biasanya menjadi hantu di kolam ikan iaitu kutu argulus dan kutu jarum. iaitu kutu argulus dan kutu sauh atau kutu jarum. Kutu Argulus adalah kecil dan bergerak dengan sangat cepat. Manakala kutu jarum itu sendiri berbentuk seperti jarum.

Cara mengendalikan jika kola diserang kutu mesti dilengkapi dengan telur kerana jika tidak selesai kutu masih akan membiak lagi. Kini untuk memudahkan anda membuang kutu dalam kolam anda, anda boleh menggunakan ikan bunuh kutu atau ikan pemakan kutu sebagai rakan tangki.

ikan pembunuh kutu berenang pantas untuk membunuh argulus dan melabuhkan kutu dengan lebih berkesan. Baiklah, saya akan berikan beberapa senarai ikan hiasan yang berkesan untuk menghilangkan kutu dalam kolam yang saya ambil dari beberapa forum yang mengatakan bahawa ikan ini mampu mengalahkan kutu. antara lain ialah:

1. Ikan manfish

Siapa yang tidak kenal ikan yang satu ini, ikan manfish. Pada pendapat saya, ikan ini paling rakus mengejar kutu, sama ada kutu argulus atau kutu jarum. Cuma kuda belang itu tidak begitu pantas dari segi berenang, tetapi ia cukup baik untuk menangkap kutu berlari.

Pastikan beberapa ikan hidup supaya mereka tidak tertekan di dalam kolam. Memelihara banyak ikan manfish juga akan menyokong kawalan kutu. Macam perang kalau tentera ikan laut kecik dan diserang kutu pun tak guna.

 

2. Ikan Sumatera atau Tiger Barb

Ikan sumatra atau tigerbarb ini juga antara ikan yang boleh anda jangkakan untuk memakan kutu dalam air kolam anda. Kerana saiznya yang kecil dan jika anda memelihara ikan yang besar malah ikan koi boleh dimakan secara tidak sengaja.

Jadi jika seekor ikan sumatera diberi misi membunuh kutu di dalam kolam maka itu adalah misi bunuh diri. Itu sahaja hehe. Memandangkan ia kecil dan boleh dimakan oleh ikan lain, anda terpaksa membeli ikan dalam kuantiti yang banyak. Pengalaman saya membeli 100 ekor ikan sumatera dalam masa setahun, bagaimana ia hilang secara tiba-tiba.

 

3. Cherry Barb

Masih dalam keluarga yang sama dengan ulat sutera atau duri harimau, ikan duri ceri yang digunakan orang ramai untuk membunuh kutu air di kolam mereka. Sama seperti ikan sumatera, ikan ini mempunyai saiz yang kecil, jadi jika anda menggunakan ikan ini, ia akhirnya akan dimakan oleh ikan lain.

Jadi jaga banyak-banyak, sama macam ikan sumatra, kita perlukan jumlah yang banyak kalau nak jadikan ia sebagai pemakan kutu dalam kolam anda.

 

4. Ikan Kaviat

Terdapat dua jenis kaviar biasa yang terdapat di pasaran termasuk kaviar biasa dan kaviar albino. Ikan ini boleh menjadi agak besar sehingga seperti ikan barb yang kecil, ikan ini tidak boleh dimakan oleh ikan lain kerana ia tidak mempunyai mulut ikan lain, malah ikan koi.

Bagi yang bertanya, ikan koi bukan pemangsa kak? Ikan koi bukanlah ikan pemangsa, tetapi ikan koi adalah ikan yang memakan segalanya asalkan turun dan turun. Sekarang, berbalik kepada ikan kaviar ini, ramai yang mengatakan ia agak berkesan, tetapi pada pendapat saya ikan ini kurang berkesan kerana ikan kaviar di kolam saya tidak biasa memakan kutu air, sebaliknya memakan pelet ikan koi.

Terdapat banyak jenis ikan pemakan kutu yang boleh anda cuba. Jika anda boleh menggunakan sebelum kolam anda diserang kutu kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. Jika artikel ini membantu atau jika rakan dan saudara anda mengalami masalah akibat kutu, anda boleh berkongsi dengan mereka.